Επιχειρηματική συνεργασία με την Ομοσπονδία Επιμελητηρίων Συρίας και το Εμπορικό επιμελητήριο Δαμασκού

2017-10-17_1Μνημόνιο Συνεργασίας σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης υπεγράφη, σε ειδική συνεδρίαση, μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Ναυτιλίας, εκπροσωπούμενων από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μανδρίνο καθώς και της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων Συρίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δαμασκού εκπροσωπούμενων από τον Αντιπρόεδρο, κ. Erfan Darkal και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Mhd. Abulhuda alLaham, οι οποίοι επισκέφθηκαν κατόπιν σχετικής πρόσκλησης προς τον σκοπό αυτόν τα γραφεία του Συνδέσμου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη στις 17/10/2017.
Το Μνημόνιο που υπεγράφη αφορά κυρίως τους τομείς του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, των Υποδομών και των Εξαγωγών.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας φιλίας και μεγάλης εκτίμησης και συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν συνεργασίες σε επόμενες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα.
Ο κ. Μανδρίνος δεν παρέλειψε να τονίσει στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων Συρίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δαμασκού το πρόσφορο και ασφαλές κλίμα για επενδύσεις στη Χώρα μας και στη Συρία και ζήτησε τη δική τους συμβολή στην ενημέρωση των επιχειρηματικών τους κύκλων.
«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στις δύο χώρες μιας και θεωρούμε την Συρία φίλη και αδελφή χώρα της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Μανδρίνος.
Από την πλευρά τους οι Σύριοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα γίνει στο εξής πύλη συνεργασίας της Συρίας προς την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρόντες ήταν η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα. Κυριακή Τεκτονίδου καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Αντώνης Μανδρίτης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, η αντιπροσωπεία των Σύρων επιχειρηματιών επισκέφθηκε την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε., τον Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης καθώς και την Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, εξαγωγών και εμπορίου. Στη συνέχεια μετέβησαν στη Βιομηχανική Περιοχή Σερρών και επισκέφτηκαν μονάδες της περιοχής.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ – Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή της Συρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.
Καθ’ όλη την διάρκεια των επισκέψεων, των συναντήσεων και των συνομιλιών των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων της Συρίας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δαμασκού πολύ σημαντική ήταν η παρουσία και η συνεργασία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.